søndag den 30. december 2007

Godt nytår!

Kære alle læsere af min blog!

Så lakker året på hæld og der venter os et nyt et fuld af muligheder (ja, jeg har nok set for mange af dronningens nytårs taler........). Man må sige at 2007 har været temmelig heftigt for mig og min familie. I går fejrede jeg min yngste søn Benjamin's 1-års-fødselsdag, og i hans første år har vi været ude på noget af en rutsjetur. Glæden ved at få en søn er helt ubeskrivelig, men der går kun en uge efter hans fødsel, før jeg er så dårlig, at de ligger kateter til P-dialyse. 2 uger efter bliver jeg indlagt og påbegynder dialysen på Riget. RIGTIG RIGTIG SURT SHOW!!!!!! Derefter kører showet med dialyse, indlæggelser, mere dialyse, udredning i forhold til at finde en mulig donor osv. osv. Alt dette har i kunnet læse om herinde på bloggen. Derfor er det også fantastisk at kunne sidde her, dagen før nytårsaften, og kunne se hvor heldig jeg dog har været. Jeg har det fantastisk, dog lidt træt ovenpå det store jule- og fødselsdags-show (men det er, i forhold til hvad jeg tidligere oplevede, en ganske naturlig træthed). At kunne fejre sin søns fødselsdag med manér, uden at skulle gå død midt i skattejagten, og at kunne holde jul uden at falde i søvn før kl.20 er virkelig en gave. Jeg er dybt taknemmelig for at min mor donerede sin nyre, og at det hele lykkedes. Tak til al personalet på riget for at gøre alt hvad de kunne for at passe på mig (dog må jeg konstatere, at de løber meget stærkt derinde!! Jeg håber at regeringen giver et løft til sundhedsvæsnet, da de virkelig behøver det!!!!!). Og så selvfølgelig tak til familie og venner for at støtte mig, min kone og mine børn når det var hårdest. Mit nytårsforsæt for 2008 er at arbejde for organ-donation, så flere kan få lov at opleve det som jeg har oplevet. Jeg ved jo også godt, at min nyre ikke holder evigt, og derfor skræmmer det mig selvfølgelig også, at der er så lang ventetid hvis man ikke har en donor i familien. Jeg lover jer, at jeg vil kæmpe med næb og klør for at råbe politikerne op!!! Godt nytår til alle jer der læser min blog. Jeg ønsker jer alt det bedste for jer og jeres familier i 2008.


Kh Peter

lørdag den 29. december 2007

Snyd døden med en gratis nytårsgave

Mine kære søstre lavede denne kronik til forsiden af Politkens Debat-sektion i dag. Læs den og send den videre til dit netværk (copy paste).



"Snyd døden med en gratis nytårsgave

Der er gik fuldstændig ged i julegaverne i år. Og det kan være aldeles udmærket at købe aflad og være trendy på en og samme gang. Men der findes også en helt gratis og uhyre enkel måde at vise næstekærlighed på: Du skal blot tage stilling. Hvad skal der ske med dine organer, når du ikke har brug for dem længere?

NYRE ALLIANCE
TRINE MAROTT ENGLUND, LÆRER
PERNILLE MAROTT WINKLER, JOURNALIST

Pænt indpakkede geder, høns, skolepulte og mikrolån kom til at bugne som aldrig før under juletræerne. Bedstemødre som topchefer har været rørende enige om, at næstekærlighed udtrykt gennem en humanitær julegave er den helt rigtige måde at markere højtiden på.

Og der er formentlig ingen tvivl om, at den humanitære hjælp varmer hvert et modtager-hjerte i den tredje verden. Den form for næstekærlighed kan man kun håbe på vil gå fra at være trend til tradition.

Men det ville være klædeligt, hvis vores iver efter at udtrykke næstekærlighed også var til at få øje på i de tilfælde, hvor det er human holdningstagen og ikke kun kolde kontanter, der er afgørende for om liv kan reddes.

Som søstre til en netop nyretransplanteret lillebror har vi fået problematikken ubehagelig tæt ind på livet. Vi er derfor meget bevidste om, at han udelukkende deltager aktivt i sin yngste søns 1 års fødselsdag her i julen, fordi han var heldig. Han var så heldig, at vores mor på 62 år kunne – og ville – afgive sin ene nyre tidligere på året.

Og vi er ikke mindst klar over, at hvis den nye nyre står af, skal vores bror i dialyse og efterfølgende skrives op på den venteliste, hvor der i forvejen står små 700 danskere og venter på, at netop deres lykkenummer bliver trukket ud en dag. At et organ, der lige netop matcher dem, skal komme flyvende i en helikopter eller med en udrykningsambulance fra et ulykkessted.

Det perspektiv gør os rigtig bange, for der er ikke organer nok til alle. Derfor dør der hvert år børn, unge og ældre på ventelisten. Det kan føles absurd. For det behøvede ikke at være sådan.

Alle nyere undersøgelser viser dels, at danskerne generelt gerne selv vil modtage et organ, hvis de skulle få brug for det. Og dels gerne vil give. Problemet er bare, at den gode intention bliver ved tanken. Kun 10 procent af danskerne er registreret som organdonorer. Og det er langt fra tilstrækkeligt. Sundhedsstyrelsen spår, at registret skal rumme halvdelen af befolkningen, hvis det skal lykkes at udskifte de cirka 40 hjerter, 100 lunger og 300 nyrer, der er brug for hvert år.

Sagt på en anden måde: Det ikke tanken, der tæller, når man som organsyg eller pårørende står overfor venner og bekendte, der med bekymrende miner udtrykker deres dybeste medfølelse – men ikke selv har taget stilling. Vi mister vores pårørende i de gode tankers tjeneste. For os er det handling, der tæller.

De fleste mennesker har mere end rigeligt at tænke på. Vi ved det godt. Og hvis det er svært at se, hvordan i morgen skal hænge sammen – med arbejde, unger, indkøb og meget andet – så kan det forekomme helt uoverskueligt at skulle tage stilling til noget, der slet ikke er kalenderbogført endnu. Nemlig døden.

Men vi skylder ikke bare dem, der står på den nervepirrende venteliste, at tage stilling. Vi skylder også vores nærmeste, dem vi holder allermest af, at beslutte hvad der skal ske med vores organer, når vi er borte. Det er ikke rimeligt, at de efterladte midt i sorgen over tabet af en nærtstående også skal tage stilling til, om afdøde skal sendes til genbrug eller skrot.

Vi er ikke hellige. Vi tog først stilling, da vores bror blev alvorligt syg. Desværre skal vi mennesker tit have problemerne helt inde på livet, før vi kan forholde os til dem. Det kan de organsyge bare ikke bruge til noget. Og for dem hjælper det ikke at ofre 200 hurtige kroner på at få en ged under juletræet. De har ged nok i deres liv i forvejen.

Løsningen ligger lige for. I stedet for at gruble et helt eller halvt liv over sin stillingtagen – eller aldrig at skænke det en tanke, for den sags skyld – kunne man nøjes med at sige fra, hvis det af alle mulige gode grunde er én imod at skulle aflevere sine organer, når man en gang er død og borte. Kig ud over landets grænser, og se hvordan de gør i lande, vi normalt gerne tåler at sammenligne os med.

I Spanien har man formodet samtykke og næsten ingen venteliste. I Østrig kan man kun modtage, hvis man også vil give. I Tyskland opfordrer deres pendant til Etisk Råd til at indføre formodet samtykke. Det betyder, at man er født som donor. Men også, at man naturligvis har retten til at sige fra. Forskellen på om man aktivt siger til eller fra er ikke så lille, som de små ord måske lyder. Det er forskellen på liv eller død for masser af mennesker. Mennesker, som ligeså godt kan være dig, der læser denne artikel, som os, der skriver den.

Måske sender de nye politiske strømninger sydfra små kastevinde ind over Danmark. Forskellige små politiske signaler antyder i hvert fald, at der er bevægelse på vej. Men så længe uvisheden hersker, er vi, der ønsker hjælp til vores nærmeste, nødt til at alliere os.

Lad os sammen gøre det som Nyreforeningen og andre ikke har formået. Lad os tage stilling, og lad os gøre det nu. Bliv en del af vores Nyre Alliance. En alliance, der ikke har modstridende budskaber, men kun har ét mål. At så mange danskere som muligt tager stilling.

Snyd døden og stem for Nyre Alliance. Giv din stemme til kende på www.nyresyg.blogspot.com. Her er gratis gaver velkomne, når de gives med hjertet.


Boks
SÅDAN BLIVER DU ORGANDONOR
På hjemmesiden www.sundhed.dk kan du blive klogere på organdonation og med et enkelt tryk på bjælken ”Organdonor” tilmelde dig registret. Det tager fem minutter, og derefter har du sikret dig, at dine pårørende ikke skal slås med at tage stilling på dine vegne efter din død. Du kan også gå på biblioteket, apoteket eller til din privat praktiserende læge og få en folder, du kan udfylde og sende ind til donorregistret.
Der er i øjeblikket 520.000 tilmeldte. Organdonation har ingen alder. Den rette donor kan redde 3-4 menneskeliv."